MYTER OM KATTER
Det finns massor av historier om katterna
och deras beteende som inte alltid stämmer överens med verkligheten.
På den här sidan kommer vi därför lista nio av de vanligaste myterna om katten
tillsammans med en förklaring om vad som egentligen är sant.
1. En katt som faller landar alltid på fötterna
Katter är helt fenomenala, och visst är det så att när en katt faller från en höjd så landar den på fötterna. Detta är en inbyggd reflex som gör att den kan vrida sig i luften på bara en åttondels sekund till rätt vinkel. Med detta sagt, bara för att katten landar på fötterna betyder det inte att den överlever fallet. Fallskador på en katt är ofta käk- och benbrott men även spräckta urinblåsor. En katt kan alltså skada sig riktigt illa om den ramlar ner från en högre höjd!Kom ihåg, vistas din katt ute på en balkong som är mer än fem meter över marken så behöver den säkras. För mer information om denna bestämmelse, läs gärna Jordbruksverkets föreskrift.
2. Katter har nio liv
Att katter klarar sig själv och att de har nio liv är en av de absolut vanligaste myterna. De katter vi har i våra hem idag är tamkatter, även om de har mycket av sina instinkter kvar är de inte utrustade för att klara sig själva. Tamkatter som överges går ett väldigt tråkigt öde till mötes. Att katterna dessutom skulle ha nio liv bottnar förmodligen i det faktum att de är så duktiga på att falla rätt, vilket såklart ökar deras överlevnadsförmåga jämfört med andra djur som saknar denna reflex. Men, som vi redan konstaterat, oavsett om katten faller på benen så finns stora risker för skador.
3. Katter kan rivas helt utan förvarning
En katt som rivs eller bits är aldrig trevligt. Det är dock inget som katten gör från tomma intet och utan anledning eller förvarning. Innan en katt går så pass långt att den faktiskt biter eller river dig så har den förmodligen signalerat frustration och stress men inte fått gehör, vilket gör att den markerar med att rivas och / eller bitas.Har du en katt som ofta bits och rivs, backa ett steg och tänk en extra gång – har den dragit sig undan eller kanske fräst åt sig? Om du inte lyssnar på kattens varningssignaler är det inte så konstigt att den till slut biter eller river dig. Det betyder såklart inte att det är ett okej beteende men du som ägare behöver också förstå att katten ibland behöver sitt andrum. Signalerar katten att den vill vara ifred är det viktigt att respektera det.
Om din katt som alltid varit otroligt mysig och snäll innan helt plötsligt börjar rivas och bitas, då kan det vara något som inte står helt rätt till. Kanske har katten ont någonstans eller på annat sätt är sjuk. I dessa lägen är det viktigt att uppsöka veterinärhjälp för att reda ut vad som kan ha föranlett det nya beteendet. Katter är alltså varken lömska eller på annat sätt elaka, det handlar oftast om missförstånd där det brister i kommunikationen människor och katter mellan.
De flesta kattförsäkringar erbjuder idag veterinärbesök online genom FirstVet, så behöver du och din katt hjälp kika in på deras hemsida du också.
4. Alla katter avskyr att duscha och bada
Det här med att alla katter skulle avsky vatten är inte sant. Precis som med allt annat är detta väldigt individuellt. Många katter avstår dock från att bada eller duscha om de själva får välja, detta då katter i deras natur gärna håller sig torra och varma. Det finns däremot vissa raser som är mer förtjusta i vatten än andra och katter är dessutom duktiga simmare. Hamnar katten i en knivig situation skulle den med andra ord utan tvekan simma om det var det som krävdes för att undkomma den eventuella faran.
5. Katter vet per instinkt vad som är giftigt att äta
Nej! Katter har ingen instinkt som säger dem vad som är giftigt att äta eller inte. De känner alltså inte på sig om något är bra eller dåligt, den äter helt enkelt det den tycker luktar gott oavsett om det är nyttigt eller rent av livsfarligt. Det är helt enkelt du som ägare som behöver ha koll på att de växter du exempelvis köper hem inte är giftiga för katter.
Blomsterlandet har sammanställt en bra lista över tuggvänliga växter för oss med katt!
6. Honkatter behöver få åtminstone en kull för att må bra
Det finns inga vetenskapliga belägg för att en honkatt skulle må bättre av att få en kull före kastrering, snarare tvärtom. Att inte kastrera sin kisse medför risker för livmoderinflammation, tumör på äggstockar och juvertumör. En sällskapskatt som inte ska gå i avel bör därför kastreras för att garantera katten ett bra liv. En honkatt kan kastreras från fyra månaders ålder.
7. En katt klarar sig själv och behöver ingen uppsyn
Det är inte ovanligt att höra någon säga ”katter klarar sig bättre än man tror” eller ”två till tre dygn är inte länge om de har fri tillgång till mat och vatten”. De allra flesta inser att det är viktigt att katten har mat och vatten, men lika självklart är det att se till så att katten har det bra. Det handlar inte bara om mat och vatten utan också om social kontakt, minimera risk för skador och titta på klorna.
Djurskyddslagen skärptes till ordentligt år 2008 vad gäller tillsyn av katter. Numera är det olagligt att lämna sin katt hemma ensam utan tillsyn i mer än åtta timmar. Att tro att katten klarar sig själv är därför dumdristigt. Katter må vara mer självständiga än exempelvis hundar men det betyder inte att de klarar sig själva. Mycket kan hända och du som djurägare har ett ansvar!
Ska du ut och resa finns det olika alternativ, har du ingen i din närhet som kan ställa upp som kattvakt finns det olika kattpensionat som kan hjälpa dig.
8. Katter går inte ihop med småbarn
Katter har precis så som vi människor sina egenheter, det går därför inte att säga att katter som ras inte tycker om barn. Att en katt fräser åt ditt nyfödda knyte är däremot inte underligt, barnet luktar främmande för katten.
Det finns en rad saker du kan göra för att förbereda katten inför den nya familjemedlemmens ankomst, exempelvis kan du i samband med förlossningen ta med saker från BB med barnets lukt så att katten hinner vänja sig. Ha dessutom tålamod! Det är klart att katten kommer undra varför det helt plötsligt kommer höga ljud i perioder, men inkluderar du katten i det nya istället för att sjasa bort katten så kan din bebis och katten skapa fantastiska band och en ovärderlig vänskap.
9. Det är bra att ge katten mjölk
Många katter tycker om att dricka mjölk och slickar dessutom gärna i sig lite grädde om det erbjuds, men faktum är att katters tarmsystem inte är anpassade för komjölk då de är laktosintoleranta. Det är med andra ord inte bra att ge katten varken mjölk eller grädde.
Katten själv, som tycker att mjölken smakar gott, kopplar inte att det är mjölken som orsakar tarmbesvären som dyker upp strax därefter. Tänk också på att katter är duktiga på att kamouflera smärta, bara för att den inte visar att den lider betyder det inte att den faktiskt får obehag.
Det finns mycket annat gott du kan ge din katt, exempelvis rå äggula. Äggulan innehåller massor av nyttiga näringsämnen som bland annat är bra för pälsen, men var noga med att ingen äggvita följer med då den inte alls är lika bra för katten. Rå äggvita stör kattens upptag av B-vitaminet biotin.